Farväl Popcirkus och godmorgon Elvis

Så har då SVT beslutat sig för att lägga ner Popcirkus. Känns lika tråkigt som väntat, tyvärr. Frågan är nu bara om SVT utvecklar en ny plattform för popmusik i tv-format eller om de helt enkelt lägger ner verksamheten på den punkten.

Det är svårt, oerhört svårt att få till ett bra tv-program med musik i fokus. Jag kan hålla med kritikerna om att Popcirkus blev lite blajigt ibland, men det var skönhetsfläckar som så sakterliga försvann mot slutet av serien. Men att fylla 90 minuter livesänd underhållning, det kräver en konstant hög innehållslig kvalitet. 60 minuter hade räckt gott och väl i Popcirkus fall. Dessutom, icke att förglömma, är banden som spelar i diverse tv-program där för att marknadsföra en skiva eller en kommande turné. Mig veterligen var det bara Håkan Hellström som dök upp utan att ha vare sig skiva eller turné att promota. Så ni som beklagade er över vilka artister som dök upp…ja försök själva få tag på en artist när denne befinner sig mellan projekt. Surt sa räven.

Sonic skriver idag om ett musikprogram där Elvis Costello bjuder in gäster som intervjuas och spelar musik. Av artiken att döma verkar det som en given vinnare. Men då det är SVT som köpt rättigheterna ställer jag mig än mer tveksam till att kanalen lanserar en ny svensk popunderhållning den närmsta tiden. Det är som bekant lättare att köpa en produkt än att skapa den.

Eller så kanske SVT ska köra på den svenska modellen rakt ut och kopiera hela konceptet punkt för punkt, med svenska motsvarigheter till Costello med gäster. Tyvärr heter Sveriges egen Elvis Costello Jakob Hellman, och hur mycket man än skulle vilja se det så tror jag inte att den blyge popguden från Voullerim sätter ”Leda ett tv-program” särskilt högt på sin ”att göra”-lista…

Men Ulf Lundell då? Skulle det inte vara skoj att se honom som programledare i tv? Nu när han ska trappa ner sitt eget artisteri passar det ju perfekt i tiden. Tänk er ett program där han sitter i en skön fåtölj med en flaska ramlösa i ena handen och läsglasögonen balanserande i den andra, intervjuandes den svenska och utländska artisteliten. En given första gäst vore naturligtvis Jocke Berg! Efter intervjun (hur nu den skulle se ut) kunde de kunna greppa varsin gitarr och framföra Jag saknar dig i en ljuv duett. Det vore något för gudarna att skåda.Och då är jag inte ens ironisk, utan jag tror på fullaste allvar att Lundell skulle styra skutan i hamn med bravur. Över huvud taget skulle det vara intressant att höra vilka frågor en etablierad artist skulle ställa till andra artister. Men likt Jakob Hellman så tror jag inte att det kommer ske, av många många anledningar.

Nåja, vad är en bal på slottet liksom…

Tills dess att SVT eller någon annan kanal förstår vikten av att faktiskt marknadsföra (eller ur kanalens synvinkel: exploatera)  den nuvarande svenska popvågen råder jag er alla att följa Per Sindin Larsens projekt PSL. Den miniserie runt Kent. som fick det ironiska namnet Stjärnorna i psykbunkern, är värd fem Guldbaggar bara den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s