Konsten att tillägna någon en låt

Hanna berättade idag om en person som ringde in till Lugna Favoriter för att tillägna en låt till sin flickvän. So far so good. Men när låten i fråga var Bryan Adams Robin Hood-anthem (Everything i do) I do it for you blir budskapet ett annat. Har folk inte bättre fantasi än att välja en drypande kliché som redan tillägnats miljontals seriösa och mindre seriösa pojk- och flickvänner.

Men som den goda medborgare jag är kommer här en konsumentupplysning i dess mest elitistiska form. Om jag skulle tillägna Hanna en låt (och den aktuella radiostationen hade tillgång till all musik) skulle jag troligtvis välja någon av följande:

  • Bruce Springsteen – Drive all night (Rekommenderas för alla vars respektive har en ohälsosam sko-fetisch)
  • William BellEvery day will be like a holiday (Soundtracket till varje särbo-förhållande)
  • Stevie WonderI belive (When I fall in love…) Hannas favoritartist + min favoritfilm = Top of the muffin!
  • Jr Walker & The All StarsHow sweet it is (to be loved by you)
  • Solomon BurkeDon’t give up on me
  • Tom WaitsI want you (Bra att ha till hands om tiden är knapp)
  • The Rolling StonesThat’s how strong my love is (Live Licks-versionen. Stones soulkonster när det är som bäst)

Ja, där är sju spår som jag på rak arm skulle kunna tillägna Hanna. Inte nog med att det uteslutande rör sig om bra musik, den lyckas faktiskt uttrycka något. En konst som Bryan Adams inte mäktar med. Vill ni ta del av ovanstående låtar så klicka då HÄR för att lyssna via Spotify.

Det finns vissa låtar man bör undvika. redan nämnda (Everything I do) I do it for you är en av dem. Uttjatad och fantasilös. Sångtexter med ett specifikt namn bör också kasseras, om inte mottagaren av låten har samma namn. Är ni en av dessa obotliga toffelhjältar och er respektive har ett starkt Gudskomplex kan ni alltid välja Leonard Cohens If it be your will. Det borde göra susen.

Och lyssna för fan på texten innan det är för sent. Annars står ni med skägget i brevlådan när ni just tillägnat Popsicles Hey Princess till någon ni tycker om. Visst, det låter bra med ”Hey Princess you’re the only one” men lyssna på hela texten så förstår ni vilka fallgropar som finns där ute. Och i varje fallgrop finns en rostig björnsax som kommer slå igen, hårt och skoningslöst, på ett ömt ställe.

Och för alla nydumpade; kolla in det HÄR klippet för inspiration. Här snackar vi misär med hundraprocentig inlevelse…

Vill ni lyssna till hela Lorraine Ellisons fantastiska Stay with me (låten i bakgrunden av ovanstående klipp), klicka då HÄR.

*****

Jag kan fortfarande inte förstå hur sista danserna på mellanstadiediscon ackompanjerades av Nazareths version av Love Hurts, tillika en av de olyckligaste texterna någonsin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s